Tilbage til top

Holberg - til tiden

Kulturbærer og kulturel frontløber

På Teatermuseet 2014-2015, Tersløsegaard sommer 2015 og Holbergmuseet i Bergen sommer 2016
FLERE BILLEDER

Holberg – til tiden  handlede om fænomenet og det kulturelle arvestykke ’Holberg’ – sådan som han har været set og spillet gennem generationer og som han aldrig før er set og hørt. Ludvig Holberg (1684-1754) var en mand af sin tid, der mestrede den vanskelige kunst at kunne fange tiden og dens typer og tendenser i flugten med ord – og vel at mærke dansk-norske ord. De temaer, Holberg igen og igen tog op, rammer den dag i dag hovedet på sømmet i den offentlige debat. Holbergs mesterlige og meget musikalske replikkunst i komedierne er det bedste og mest kendte udtryk for hans evne til at stille skarpt og fange en situation, et tabu, en tendens, en uoverlagt bemærkning – både i det lille hverdagsliv og i de store politiske og kulturelle sammenhænge. Vi viser Holberg, så det kan ses og høres, både hvor jordnær og visionær han var i sin egen tid, og hvor aktuel han er i vores tid.

Holberg – til tiden er et remix, et aktualiseret møde mellem historien og nutiden. Udstillingen kombinerer en historisk billed- og tekstudstilling med nye lyd- og billedcollager – eller lydtableauer. Bag udstillingens 10 lydtableauer ligger flere forskellige kilder. Billeder og lydoptagelser fra sceniske opførelser af Holbergkomedierne gennem hundrede år, som findes i Teatermuseet i Hofteatrets righoldige arkiver, indgår rundt omkring. Grafisk designer Christina Ann Sydow står for billedsiden i lydtableauerne. Komponist Hans Sydow har komponeret lydsiden til lydtableauerne. Det har han bl.a. gjort med udgangspunkt i historisk viden om Holbergs forhold til musik og med reference til Axel Grandjeans udgivelse fra 1880'erne af folkelig musik anvendt i Holbergs komedier. Sanger og skuespiller Ulle Bjørn Bengtsson reciterer, rapper og synger nye sange, skrevet af Bengtsson-Sydow. Hør to af de ti lydtableauer nederst på siden her.

Bag det hele ligger et udvalg af hele Holbergs forfatterskab, redigeret af Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann. De ti lydtableauer med tilhørende tekster og baggrundsartikler er samtidig udgivet som cd-bog. Cd-bogen kan købes til særpris 70 kr. ved køb i Teatermuseet i Hofteatret.

I udstillingen indgik også en helt ny animationsfilm for børn og voksne, tegnet og produceret af Klørkonge.dk » se filmen her  

Desuden indgik billed- og lydcitater fra den ved åbningen nyeste Holberg-forestilling, Folketeatrets Den Stundesløse fra 2014.

Direktør Peter Christensen Teilmanns tale ved åbningen af udstillingen kan læses her 

Holberg – til tiden har modtaget støtte fra:
Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, Augustinus Fonden
og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Holberg – til tiden åbnede med et stort og gratis helaftensarrangement i Hofteatret 8. maj 2014. Arrangementet blev til i samarbejde med Folkeuniversitet Aarhus Emdrup.

I sommeren 2015 blev Holberg – til tiden vist Ludvig Holberg Museet Tersløsegård ved Sorø. I sommeren 2016 vises den på Holberg-museet i Bergen.