Tilbage til top

Tekst 34

Teater og tempel – fra skuespillerinde til prædikant er skrevet af ph.d. Nikolaj Christensen og handler om skuespilleren Anna Larssen, der døde 80 år gammel i 1955 som en af de mærkeligste forandringsskæbner i dansk teater i 1900-tallet; webtekst34 udgives i anledning af publiceringen af Nikolaj Christensens kulturhistoriske podcats om Anne Larssens enestående  liv og levne » hør den her

Anna Larssen var en superstjerne i sin egen samtid og en af de få, der oplevede det paradoksale at få sin egen ’mindestue’ i Teatermuseet i Hofteatret mens hun endnu var i live. ’Mindestue’ skal forstås sådan: hjørner, nicher, gange, rum, ja endda det historiske centrum i Hofteatret: salen og scenen i Hofteatret blev fyldt med fotos, buster, breve, plakater mv. fra de omfattende samlinger – til ære for de store skuespillere primært fra Det Kongelige Teater og de store borgerlige teatre i København (se Hofteatret i tiden 1767-2017, side 76-79).

Nikolaj Christensen griber ud i Anne Larssens kulturelle og politiske samtid for at tegne et portræt af hende liv og skæbne. Fra at være et feteret og ombejlet stjerne på teatrene, gik hun direkte i den nye stumfilmsindustri og blev en del af det kulturradikale miljø –  for snart at forlade det hele og blive en førende dansk repræsentant for den internationale religiøse Pinsebevægelse. Anne Larssen var i en og samme person både centralt placeret i det danske kunst- og kulturliv – og en af dem, der brød mest radikalt med det.