Tilbage til top

Tekst 29

Ja, saadan sidder vi to og gør hinanden Kærligheds-Erklæringer er en udgivelse af brevene mellem to af de helt store kulturpersonligheder i hhv. Danmark og Norge i årene omkring 1900: danske Peter Nansen og norske Børnstjerne Bjørnson. Peter Nansen stod i spidsen for Gyldendal i tyve år hen over skiftet fra 1800- til 1900-tallet, og var desuden en anderkendt journalist og forfatter. Han forstod både købmandsskabet og kunsten – og kærligheden. Han var ikke bare en magtfuld kulturpersonlighed, men fagligt og privat tæt og fortroligt forbundet med tidens store forfattere og skuespillere som bl.a. Herman Bang, Karin Michaëlis, Betty Nansen – og den 30 år ældre, norske dramatiker, forfatter og kulturpersonlighed, Bjørnstjerne Bjørnson. De skrev breve dengang, om stort og småt – og om kærlighed. 

Teksten er tilrettelagt af forfatteren Karin Bang, der tidligere har udgivet biografien om Nansen, Lykkens Kælebarn (2011). Karin Bang tilføjer brevvekslingen et omfattende noteapparat og et lille kulturhistorisk forord, der bl.a. fortæller om en af dansk teaters helt store kvinder på den tid, skuespilleren, instruktøren og teaterlederen Betty Nansen.

Teksten er tilegnet mindet om forskningsbibliotekar Bruno Svindborg, Center for manuskripter og bogsamlinger, Det Kongelige Bibliotek. Bruno Svindborg afgik ved døden juli 2016. Han nåede som noget af det sidste at hjælpe Karin Bang med udgivelsen her – som han han hjalp så mange andre, uanset hvem de var, gennem årene med at kigge ned i de mange breve, notater, skitser o.a., som er gemt i historiens arkiv.