Tilbage til top

Rejse til den nye verden

Christian Zangenbergs turné til USA i 1907

Udstillingen er afsluttet 20. september 2015 – men hør lydbillederne her på siden
FLERE BILLEDER

Rejse til den nye verden – Skuespilleren Christian Zangenbergs turné til USA i 1907 handlede om et mærkværdigt og spændende møde mellem den etablerede skuespiller Christian Zangenberg fra det kongelige danske kulturliv og den nye, fremmedartede og altforandrende verden i USA i begyndelsen af forrige århundrede. Et USA hvor den økonomiske, industrielle, teknologiske og immigrationsmæssige udvikling kørte med højhastighed. Et USA hvortil mange, også danskere, udvandrede for at begynde et nyt liv i en ny verden.

Christian Zangenberg  var en af dansk teaters markante skuespillere i slutningen af 1800-tallet. Han begyndte sin karriere på Casino Teatret i 1876 og blev fem år senere tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han forblev frem til 1913, seks år efter sin USA-rejse. Under sin karriere drog han på flere turnéer, både på egen hånd og sammen med andre skuespillere. I 1907 fik han muligheden for at rejse alene til USA og optræde for de danske udvandrere. Det blev til en lang rejse med dampskib over Atlanten til New York, hvor han fortsatte tværs over kontinentet til San Francisco og tilbage igen.

Rejsens hovedformål var at optræde for de danske udvandrermiljøer i USA. Han skrev hele turen igennem udførlige dagbogsoptegnelser. Ikke specielt om sig selv, men om sine forskellige oplevelser på og navnlig uden for scenen. Vi er tilbage i en tid, hvor automobilet først lige var ved at blive sat i produktion for alvor, hvor et enormt jordskælv havde raseret San Francisco året inden, hvor prærien virkelig var et øde og fremmedartet sted med indianere, cowboys og guldgravere, og hvor New York var et lige så vildt og hypermoderne storbysfænomen som Chinatown var en mytisk enklave midt i det hele.

Zangenbergs rejsedagbog har indtil i dag ikke været benyttet og er selve omdrejningspunktet i denne udstilling. I dagbogen beskriver han blandt andet hverdagen i den travle og hypermoderne storby New York og enestående oplevelser i teatret om aftenen. I Midtvesten møder han forskellige andre immigrantgrupper som tyskere, italienere, japanere og kinesere, der behandles meget forskelligt i USA. På Vestkysten oplevede han San Francisco, som lå i ruiner efter jordskælvet i 1906. På Vestkysten oplever han ligeledes indianernes meget vanskelige forhold i reservaterne. Undervejs besøgte han også mormonerne i Utah og guldgraverne flere forskellige steder.

Rejse til den nye verden – Skuespilleren Christian Zangenbergs turné til USA i 1907 er også en rigt illustreret bog med syv essays, som behandler forskellige facetter af Christian Zangenbergs teaterkarriere og hans oplevelser i USA. Alle skribenter tager udgangspunkt i Zangenberg dagbogsoptegnelser fra USA. » Se mere om bogen og køb den her Bogen er anmeldt indgående på www.historie-online.dk af Birthe Korsbæk. Hun skriver bl.a.: "Uhyre interessant, oplysende og læseværdigt." » læs hele anmeldelsen her

» Læs i Zangenbergs dagbogsoptegnelser i fuld længde her

Hør uddrag af Zangenbergs dagbogsoptegnelser her, indlæst af skuespilleren Ulle Bjørn Bengtsson på

https://soundcloud.com/tags/zangenberg/popular-tracks

Projektet er realiseret med støtte fra Frantz Hoffmanns Mindelegat, Krista og Viggo Petersens Fond, Toyota-fonden og Tuborgfondet.