Tilbage til top

Karakter

Afsluttet 16. august 2020

FLERE BILLEDER
Foto: Maria Franck
Foto: Maria Franck
Foto: Maria Franck

Teatermuseet i Hofteatrets aktuelle udstilling KARAKTER er produceret og kurateret af kunstneren og performeren Maya Peitersen. Udstillingen vises i Hofteatrets centrale foyer og rummer masker, objekter og installationer skabt til lejligheden og Hofteatrets unikke historiske interiører – og i dialog med teaterkunstens klassiske, fysiske virkemidler: masken, rekvisitten og scenografien.

I anledning af genåbningen inviterer vi og Maya jer til at deltage i et besøg i udstillingen med Maya selv som vært. Tilmelder man sig til et besøg er det gratis, og det er iøvrigt også entréen til Teatermuseet i Hofteatret. Deltagelse forudsætter tilmelding, som skal ske direkte til Maya Peitersen pr. mail: danskstandardpoesi [at] gmail.com eller sms 53622359. Man tilmelder sig en af følgende dage og møder op 5 minutter før det angivne tidspunkt på Christiansborg Ridebane ved museets store publikumsindgang, hvor Maya vil møde jer og tage jer med op i Hofteatret:

  • Søndag d.7.6. kl.13
  • Torsdag d.11.6. kl.15
  • Tirsdag d.16.6. kl.15
  • Tirsdag d.30.6. kl.15  
  • Tirsdag d.21.7. kl.15  
  • Tirsdag d.28.7. kl.15 
  • Tirsdag d.11.8. kl.15 
KARAKTER er en lidt anderledes udstilling i Teatermuseet i Hofteatret. Men ligesom teatret som kunstart har udvidet og forandret sin egen selv- og omverdensforståelse gennem de seneste årtier, således har Teatermuseet tilsvarende søgt at gøre det samme med udstillinger om nye sider af teaterkulturen. Når det drejer sig om teatrets materialer og materialitet, har vi bl.a. haft scenografen Lars Juhls udstilling Fragmenter i 2016-2017 – og nu sker det så med KARAKTER. Op til genåbningen har Maya Peitersen produceret performancevideoen væg og vinger » se den her

I Maya Peitersens værker smelter industrielle materialer og porøs psyke sammen i en sart og benhård æstetik, som giver indblik i syrede virkeligheder og eksistensformer, man normalt ikke har adgang til. Det viser sig også i den performance, Maya Peitersen & co. opførte under ferniseringen: Fordelermøbel » se første del her og » se anden del her

Maya Peitersen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole. I hendes kunstneriske virke har hun gennem en årrække integreret flere forskellige kunstformer: Installationskunst, arkitektur, performancekunst, tegning, maleri, poesi og lydkunst – som det også sker i KARAKTER. Produktionen af udstillingen KARAKTER er støttet af Statens Kunstfond, Metalcentret, Indre Bys Lokaludvalg og Københavns Kommunes Scenekunstudvalg. » se mere om Maya Peitersen her

Sammen med udstillingen udgives Maya Peitersens bog, min virkelighed har ingen anciennitet, som rummer digte, sangtekster og tegninger i dialog med udstillingen og de i alt fire performances. "Flot og eksperimenterende digtsamling. Digtenes kredsen om minder, angst, relationer og identitet er spændende. De otte tegninger og tryk, der ledsager digtene, er stemningsmættede og supplerer digtenes kontekst." (Bibliotekernes Lektørudtalelse). Bogen sælges til særpris kun 70 kr.  i Teatermuseet i Hofteatrets bogsalg under hele udstillingsperioden 31/1-26/5 – eller kan bestilles på info [at] teatermuseet.dk til forsendelse for 150 kr inkl. porto (bemærk: forsendelse vil først kunne ske, når museet må åbne igen efter corona-lukningen)

Maya Peitersen siger om KARAKTER:

"Jeg vil give publikum adgang til steder og  virkeligheder, man ikke normalt har adgang til! Jeg vil give form og æstetik til det, man ikke kan se, det der står og sitrer indeni og udenom os, som forskellige energier, fornemmelser og mentale tilstande. Jeg vil bringe det uvirkelige ind i virkeligheden for en stund.

KARAKTER er et projekt bestående af mange lag, hvor flere kunstarter mødes, krydser veje og smelter sammen, det er sådan jeg arbejder. Udstillingen består af installationer, masker og andre rumlige objekter. I mine performances tager jeg udgangspunkt i og bruger de installationer og objekter, jeg har skabt til udstillingen. Jeg inddrager også mine sange, digte og stemningerne i tegningerne fra min bog.

Med KARAKTER udforsker jeg det surreelle og absurde og bruger teaterkonteksten som et sitrende, svævende sted mellem det håndgribelige og det subtile, mellem det virkelige og det uvirkelige. Æstetikken i værkerne er et møde mellem funktionalitet, som den opleves i industrien, og porøs menneskelig psyke. Disse komponenter smelter sammen til syrede, halvgenkendelige eksistenser."

 

Metalcentret

Statens Kunstfond

Statens Vaerksteder for Kunst

 

KbhKommScenekunstudvalg

Indre Bys Lokaludvalg