Tilbage til top

Hofteatrets historie

Opdateret 12. juli 2024

FLERE BILLEDER

Nu kan du selv gå på opdagelse i Hofteatrets historie i perioden 1767-1922! Museet har opbygget en digital platform, hvor du kan søge på perioder, emner og katalogiseringer. Du kan selvfølgelig også gennemføre en almindelig fritekstsøgning på platformen www.hofteatretshistorie.dk.

Hofteatret er Teatermuseets vigtigste formidlingsgenstand. I 1766 fik den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin af Christian 7. til opgave at indrette et hofteater på Christiansborg Slot. I lighed med andre europæiske hofteatre blev det københavnske et nyklassicistisk rum i perlegråt, lyseblåt og guld. På gulvet var der loger, og ved maskerader kunne tilskuerrummets gulv hejses op i niveau med scenegulvet.  I 1842 blev Hofteatret renoveret af arkitekten Jørgen Hansen Koch og i tidens stil ændret til det Biedermeiersk røde logeteater vi kan se i dag. I 1850’erne gennemgik teatret dog også visse forandringer.

I perioden 1767-1922 fungerede Hofteatret både som teater, koncertspillested, location for ”events”, feststed og meget andet.  Christian 7. havde sine franske hoftrup på Hofteatret, som fik navnet Les Comediens Francois ordinaires du Roi. Christian 8. havde sin italienske operatrup, og Frederik 7.s havde sine danske skuespillere. Efterfølgende blev stedet brugt til mange andre formål.

Mange øjenvidner har efterladt sig publicerede, såvel som upublicerede kilder om deres oplevelser i Hofteatret. Det kan være breve, dagbøger, erindringer, avisreportager og meget andet. En del kilder findes i samlingerne på Teatermuseet i Hofteatret, men også i en række andre arkiver og museale samlinger. Disse kilder findes i tusindvis.

Det er alle disse kilder, som museet er ved at samle på den digitale platform www.hofteatretshistorie.dk, der ikke kun dokumenterer spændende perioder i Hofteatrets historie. Kendte personer som livlægen Struensee, dronning Caroline Mathilde, H.C. Andersen, Johanne Luise Heiberg og grevinde Danner færdedes på stedet. Den digitale platform vil også bringe en række ukendte begivenheder fra Hofteatrets historie frem i lyset.

Der er fri adgang til platformen, og det er nemt, hvad enten man sidder med en computer, en tablet eller en smartphone. Den digitale platform rummer også en stærk billedside med interiørbilleder fra Hofteatret og museumsgenstande med relation til Hofteatrets historie. www.hofteatretshistorie.dk opdateres jævnligt med de seneste indsamlede kilder. Som bruger kan du allerede på forsiden se, om der er blevet lagt nyt indhold på siden.

Den digitale platform www.hofteatretshistorie.dk er udformet i samarbejde med KathArt Interactive.

Kontakt og projektansvarlig: Museumsinspektør Mikael Kristian Hansen på mail reg [at] teatermuseet.dk og telefon 61 48 52 86.

Projektet var ikke blevet til uden støtte fra følgende fonde: 

Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Toyota-Fonden
Beckett-Fonden
Politiken-Fonden
Lemvigh-Müller Fonden
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond
Kong Christian den Tiendes Fond
Frantz Hoffmanns Mindelegat
Lasson Andersens Fond 
og Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat.