Danske teaterplakater 1700-2000 er en omfattende og indgående særudstilling om de danske teatres plakater gennem tre århundrede, fra Holbergs teater i Lille Grønnegade og frem til de nye og også hvad angår deres brug af plakatdesign banebrydende teatre som f.eks. Republique i København. Danske teaterplakater 1700-2000 trækker på Teatermuseet i Hofteatrets egen store samling af teaterplakater fra Danmarks mange og forskellige teatre, og suppleres med en række lån fra private ejere og teatre.
Teatrene har især gennem de seneste 100-125 år, side om side med den teknologiske udvikling, har gjort en særlig indsats for dansk plakatkunst. Teaterplakaten er som visuel genre både dragende og udtryksfuld. I en tid med mange visuelle udtryk i nærmest alle sammenhænge, er det desto mere relevant med en udstilling om teaterplakaterne og de teater-, kultur- og kunsthistoriske fortællinger, de rummer. Teaterplakater formidler ikke kun et teaterstykke, men også teatret selv og billedkunstneren bag plakaten. Bag plakaten findes mange fortællinger, som for langt de fleste mennesker er ukendte, men som med udstillingen nu kommer frem i lyset. Mange af de udstillede plakater har ikke tidligere været vist for publikum.
Samtidig med udstillingen udgives bogen med samme titel: Danske teaterplakater 1700-2000. I bogen beskrives den danske teaterplakats udvikling. Bogen er righoldigt illustreret og rummer plakater både fra museets egne samlinger, andre museale samlinger og ikke mindst i privateje.
Danske teaterplakater 1700-2000. Mikael Kristian Hansen og Emilie Hasling Rasmussen. Hardback, 224 sider, farveill.
Bogen kan købes i Teatermuseet i Hofteatrets eget bogsalg for 200 kr eller bestilles til postforsendelse.
Udstillingen og bogen er blevet rosende anmeldt med 5 stjerner i Berlingske Tidende den 7. februar 2018 » Læs anmeldelsen her.
Pressekontakt og pressebilleder: Museumsinspektør Mikael Kristian Hansen på tlf. 51826203 eller reg [at] teatermuseet.dk
Udstilling og bog var ikke blevet til, var det ikke for de mange private ejere og institutioner, som har stillet plakater til rådighed, og den støtte, vi har fået fra:
Augustinus Fonden
Oticon Fonden
Toyota Fonden
Beckett-Fonden
KrogagerFonden
Frimodt-Heineke Fonden
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond
Oda og Hans Svenningsens Fond
Ernst og Vibeke Husmans Fond
Politiken-Fonden
Farumgaard-Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Billedhuggeren, professor Gottfred Eickhoff og hustrus, maleren Gerda Eickhoffs Fond
Ernst B. Sund Fonden
Bestles Fond
Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse