Tilbage til top

Babel

Babel
Ved Athelas Sinfonietta Copenhagen
Babel

Ny spændende opera! Til næste år har Athelas Sinfonietta Copenhagen 25 års jubilæum. Athelas har præsenteret ny musik både ude i verden og her hjemme. Men sjældent har de alene bevæget sig ind i scenekunstens verden, og det er med spænding og glæde, at de for første gang nogensinde præsenterer en opera de selv har bestilt og fået skrevet.

Komponisten Steingrimur Rohloff har sammen med digteren Morten Søndergaard skabt et værk, som Athelas virkelig ser frem til at realisere. Steingrimur siger selv, at dette musikværk er det skønneste, det sørgeligste og det skøreste, han nogensinde har lavet. Morten Søndergaards tekster, der er baseret på Jorge Luis Borges novelle ”Biblioteket i Babel”, giver tilsammen en kammeropera, der sætter nye højder for, hvad man kan skabe i ny musikdramatik.

I Babel findes et uendeligt bibliotek med uendeligt mange bøger. I bøgerne findes alle bogstaver og alle tegn. I Biblioteket findes alle mennesker i alle versioner af sig selv. Blandt alle dem findes han: Den blinde mand.

Operaen tager os med på en rejse i hans univers. Gennem tiden har han isoleret sig mere og mere, og omgives nu af billeder og skikkelser, der udspringer af hans længsler.

Bøgerne og jagten på deres indhold forfølger ham, og gør ham søvnløs. Den blinde mand er sikker på, at han har løst gåden, udtænkt det største regnestykke og g(l)emt svaret et sted. Han er så tæt på at huske, hvad det var… det ligger lige på tungen…. lige om hjørnet… lige på trapperne, på næste side. I lyset.

Er det fiktion eller virkelighed, der huserer bag de øjne, der engang kunne se?

Med Babel har Steingrimur Rohloff skabt et musikteaterværk, som går ud over det konventionelle operaudtryk. Han beriger traditionen med interaktioner, video-dobbeltgængere, slagtøjsstykker, der bliver til ritualer, fantasi-sprog og arier, som foregår på film. Således bliver Babel en operafest, hvor alt kan ske.
Steingrimur Rohloffs musik forbinder og beskriver på fabelagtig vis menneskets mange facetter. Kombineret med Obscuras spektakulære billedverden får vi her en unik mulighed for at komme på rejse med den blinde mand, damen med katten og alle os andre i et univers med musik, video og uendelige labyrinter, der aldrig slutter.

Fortællingen “Babel” har taget udgangspunkt og er inspireret af Jorge Luis Borges novelle ”Biblioteket i Babel”. Borges er, som en af det 20. århundredes største latinamerikanske forfattere, kendt for at beskæftige sig med det labyrintiske, det uendelige, gentagelse og det drømmende. Hvor er meningen i det uendelige rum, i verden og tiden? Hvordan sikrer vi os, at vi ikke bare går i ring? Og er der nogen, der husker vores lille korte tilstedeværelse, når livet slutter og verden fortsætter i det uendelige?

Athelas har samlet specialister indenfor video, ny musik, iscenesættelse, og vi har samlet en lille håndfuld af fantastiske sangere og tør med sikkerhed sige, at vi præsenterer et grænsesøgende og grænsebrydende værk.

Premiere: d. 7. november kl. 19.00
Øvrige spilledage: 8., 11., 12., 13., 14. og 15 november, kl. 20.00
Varighed: 70 min.
Køb billet på www.teaterrabat.dk

Libretto: Morten Søndergaard, bearbejdet af Steingrimur Rohloff
Idé/koncept, musik og interaktive musikvideoer: Steingrimur Rohloff
Instruktion/koncept: Eva-Maria Melbye
Videodesign og scenografi: Obscura
Kostumer og rekvisitter: Marcus Olson
Dirigent: Casper Schreiber
Solister: Lina Johnson (N), Lisa Tjalve (DK), Andrea Pellegrini (DK), Jens Søndergaard (DK)

Athelas Sinfonietta Copenhagen:
Fløjte Karen Skriver Zarganis, Klarinet Anna Klett, Basun Andras Olsen, Horn Johannes Undisz, Harpe Maria Boelskov, Slagtøj Mathias Friis-Hansen, Violin Anne Søe Ivan, Bratch Mina Luka Fred, Cello Marie Louise Lind, Bas Axel Ruge
Opera producent: Agnete Krabbe
Instruktørassistent: Nina Hulgaard
Kunstnerisk leder Athelas: Jesper Lützhøft
Administrator/producent Athelas: Mads Eske Brammer
Forlag: Edition-S

Yderlige information vedr. Babel
Kontakt venligst Lena Hedegaard – mail [at] artattackaps.dk / mobil 20 33 75 07
Se de fulde CV på komponist, forfatter, instruktør, dirigent og sangere på www.athelas.dk
Kammeroperaen præsenteres i samarbejde med Wundergrund – Exploring music and sound 2014
www.wundergrund.dk

Projektet er støttet af Dansk Komponist Forenings Produktionspulje og KODA´s Kulturelle Midler”/with support from Danish Composers´ Society´s Production Pool/KODA´s Cultural Funds.

Forestillingen støttes ligeledes af Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Wilhelm Hansen Fonden, SNYK, Bikuben Fonden, Københavns Kommune, Knud Højgaards Fond og Dansk Kapelmesterforening.