Tilbage til top

Hofteatret i fremtiden

Restauering og formidling

FLERE BILLEDER

JAC studios er efter konkurrence tildelt opgaven med at forny og løfte Teatermuseet i Hofteatrets udstillings- og formidlingsdesign. Fornyelsen af museets udstillings- og formidlingsdesign er en del af projektet Hofteatret – restaurering og formidling. Udførelsen sker i tæt samspil med den sideløbende restaurering og istandsættelse af Hofteatrets historiske interiører, som udføres af Rambøll Danmark og arkitekterne Frank Maali & Gemma Lalanda og Lundquist Tegnestue. Frank Maali & Gemma Lalanda er øvrigt netop blevet tildelt Skandinaviens største arkitekturpris, Nykredits Fonds Arkitekturpris 2019.

JAC studios’ vindende løsning – udarbejdet sammen med Dark Matters og Fortheloveoflight – er et modigt, moderne og ambitiøst udstillingsdesign, der samtidigt viser en dyb og nænsom forståelse for Hofteatrets enestående historiske interiører og stemning. ”Med JAC studios som vinder af udstillingsprojektet og Rambøll og Arkitekter Mali & Lalanda og Lundquist Tegnestue som vindere af restaureringsprojektet,” siger direktør Peter Christensen Teilmann, ”kan vi nu for alvor gå i gang med løfte den udvikling, som Teatermuseet i Hofteatret har gennemgået det seneste årti, ind i vores tid og verdensforståelse. Hofteatret styrkes markant og konsekvent som en unik kulturhistorisk bygning og attraktion, og som teatermuseum får vi mulighed for at udfolde vores virke som et nutidigt museum i historiske interiører og med moderne faciliteter, så vi kan give fortællingerne om Hofteatret og dansk teaters historie aktualitet og relevans videre til vores besøgende. Og ikke mindst kan vi med fornyet kraft fortsætte vores udvikling som et kulturelt mødested for stadig flere forskellige besøgende og brugere midt i det historiske og aktuelle Danmarks magtcentrum, midt i Københavns Kulturkvarter.”

Projektet Hofteatret – restaurering og formidling realiseres i et tæt samarbejde mellem Teatermuseet i Hofteatret og Slots- og Kultrstyrelsen og med generøs fondsstøtte fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Projektet gennemføres inden for en budgetramme på 73 mio. kr.

TIDSPLAN OG LUKKEPERIODE
Arbejdet med projektet kræver, at Hofteatret skal lukkes helt ned i en periode, men først fra marts 2021 til sidste del 2022. I lukkeperioden vil museet være aktivt på en række fronter uden for Hofteatret. Vi sørger for at være i live og tilstede på andre måder, i andre sammenhænge og på andre steder. Teatrets historie kommer jo fra og hører til i hele landet, og det får vi nu en fornyet chance for at vise frem. Vi glæder os til det hele!

Udstillinger indtil lukning i marts 2021
Indtil lukning i marts 2021 fortsætter Teatermuseet i Hofteatret helt som vanligt med faste åbningstider tirsdag-søndag kl. 12.00-16.00 og med udstillinger og andre aktiviteter  

Arrangementer i Hofteatret indtil lukning i marts 2021
Fortsætter ind til slutningen af 2020 med uændret styrke » se mere om aktuelle arrangementer her og » se mere om mulighederne for at at afvikle arrangementer af mange forskellige slags her

BAGGRUND
Hofteatret ligger på Christiansborg Ridebane, lige op ad Folketinget. Hofteatret fra 1767 er mere 250 år gammelt og hører til den del af det første Christiansborg Slot, der ikke gik tabt ved den store brand i 1794. Teatermuseet har haft til huse i Hofteatret siden 1922. Efter skiftende og mindre vedligehold gennem årene er tiden nu kommet til en gennemgribende restaurering af Hofteatret og modernisering af bygningens tekniske installationer, adgangsforhold og brugerfaciliteter, og ikke mindst af museets udstillings- og formidlingsvirksomhed, foruden af de tekniske og spillemæssige forhold omkring scenens brug.

DK4 producerede i 2017 et timelangt portrætprogram om Hofteatrets historie og Teatermuseet i Hofteatret. Programmet er siden blev lavet om til en podcast » hør mere her. Den2radios Anne Eggen producerede i anledning af Hofteatrets 250 års jubilæum i 2017 programmet Hofteatret – magt, maskerade og musik.  » hør programmet her
Hofteatret fra 1767 til 2017 »Tidstavle
Fra bogen Hofteatret i tiden 1767-2017 »Patina og forfald – tingenes tilstand.

Teatermuseet i Hofteatrets direktør har tidligere publiceret webtekst21, der spørger, hvordan et moderne teatermuseum kan forny formidlingen af både den materielle og immaterielle kulturarv, som museet og ikke mindst dets bygning, her det 250 år gamle Hofteater, er et både traditionsrigt og levende udtryk for? webtekst21 reflekterer i det hele taget over og giver perspektiver på aktuelle udfordringer for teatermuseer og teaterhistoriske bygninger rundt om i Europa. Som det gælder for mange kulturinstitutioner, nye eller gamle, gælder det for teatermuseer og teaterhistoriske bygninger som fx Teatermuseet i Hofteatret: Bygningen og de fysiske (og eventuelt fredede) interiører er ofte både museets vigtige ’genstand’ og største barriere. » læs mere her

Kontakt og information 
Peter Christensen Teilmann, direktør i Teatermuseet i Hofteatret: 61677081  teilmann [at] teatermuseet.dk (» se mere om Peter Christensen Teilmann her)
Annette Straagaard, chef for Restaurering, Slots- og Kulturstyrelsen: 33929977  asg [at] slks.dk

Pressebilleder
Per Romerdahl
, Teatermuseet i Hofteatret: 24231580, per [at] romerdahl.dk