Tilbage til top

Hofteatret – 250 år!

1/1-31/12 2017

FLERE BILLEDER

Udstillingen viser dokumentariske nedslag i billeder, ord og lyd i vigtige begivenheder og ja, brændpunkter i historien om Hofteatret, et kvart årtusinde, fyldt med historier og begivenheder, gemt i væggene og dokumenteret i vores arkiver og samlinger. Hofteatret åbnede som Hofteater i 1767, altså for 250 år siden, og er Danmarks ældste stadig fungerende teaterbygning. Men Hofteatret var og er meget mere end det. Hofteatret er flere gange blevet tilføjet små ændringer og en enkelt gang i 1840’erne udsat for en større renovering. Hver gang er det sket på én og samme gang for at bevare og pleje det originale Hofteater og samtidig forny teatret, så det nu igennem snart 250 år har kunnet fungere som en helt central placeret institution på Slotsholmen og som et sted og miljø for kunstneriske og kulturelle aktiviteter. 

Hver eneste lille afkrog og niche i Hofteatret og hver eneste lille genstand i Teatermuseets samlinger rummer historier i sig selv, som fortæller om teaterkunstens konstante beskæftigelse med verden uden for teatret. Et Hofteater er meget mere end et Hofteater, samlinger er meget mere end samlinger – og den levende scenekunst til alle tider er meget mere end de fysiske interiører og genstandene kan fortælle.To installationer i Hofteatret vidner på hver deres måde om det. I Chr. 8's historiske aftrædelseslokale og private toilet har Chelina Spangenberg skabt en lille overrumplende og sjov installation med Teatermuseets samling af gamle parykker og kunstige overskæg.

I en af Hofteatrets små nicherum på balkonen har den internationalt anerkendte videokunstner Julie Born Schwartz installeret sin meget smukke, stille, intense og bevægende video, The Invisble Voice. Understøttet af komponisten Louise Alenius’ kongeniale musik er The invisible voice en kunstnerisk billede- og lydcollage over de materielle og immaterielle, de fysiske og psykologiske, de menneskelige og kunstneriske aspekter i og omkring suffløren og sufflørens rolle i teatret. Ikke én gang ser vi scenen i sig selv eller hører skuespilleren, der taler og agerer fra den. Ikke én gang ser vi en faktisk teatersal, en faktisk skuespiller, instruktør eller sufflør. Men vi hører i fragmenter en række danske sufflører fortælle, så det er en kunst, og så man forstår det er en kunst. I The invisible voice indgår optagelser af Hofteatrets gamle, ikke mere synlige sufflørkasse og -rum.  » se mere her om Julie Born Schwartz' The Invible Voice

I det hele taget vil et besøg her i det 250 år gamle Hofteater og i udstillingerne vil forhåbentlig give dig en fornemmelse af det sjældne historiske og atmosfærefyldte Hofteater og den gamle, men mere end nogensinde vitale kunstart, som teatret er.Du kan bevæge dig frit overalt i Hofteatret: på balkonerne, i logerne, i salen, hvor du selv kan prøve de snart 200 år gamle lydmaskiner og på scenen, hvor du selv kan teste Hofteatrets enestående akustik.

Teatermuseet i Hofteatret er i dag aktiv partner i Københavns Kulturkvarter, som blev lanceret ved indgangen til 2016.